Dagar

Angående julfirande (citat ur Aftonbladet, 24e dec. 08

2008-12-25Det ceremoniel som vår jul i dag är konstruerad kring har väldigt lite med kristendom att göra. Granen, presenterna, misteln, maten, eldarna, sångerna och tomten har alla sitt ursprung i hedniska riter. Sådana riter som de kristna ursprungligen menade att Gud bestraffade med evig fördömelse.
Det var på 300-talet i Rom som de kristna insåg att om de skulle kunna övertyga kreti och pleti om att man kunde ha roligt även som kristen, var de tvungna att acceptera den årliga Saturnusfesten (cirka 17–25 december) som en stor kristen högtid. Det fanns dock ett problem; det fanns inget kristet att fira runt den 25 december. Man hittade då på att Kristus föddes just denna dag och vips kunde alla göra som man alltid gjort, det vill säga dricka hejdlöst, sjunga nakna på gatorna och delta i sexorgier. En fest som avslutades med en i dag udda höjdpunkt: man avrättade festspelens kung. Under festivalen hade man låtit en laglös anta rollen som konung och under åtta dagar överöst honom med gåvor. Under detta styre kunde man göra vad som helst eftersom man dödade laglösheten när festen var slut.


Under medeltiden (1466) omformades i Rom traditionen ytterligare och påven Paul II inkorporerade judeförföljelse i julfirandet. Nu var det alltså inte en allmänt laglös person som man skymfade på julen utan judarna i Rom. Utstyrda i kåpor drevs de på flykt längs gatorna, en tradition som höll i många sekler. År 1836 riktade rabbin i Rom en bön till påven Gregorius XVI att julfirandet skulle avbrytas för att skona den judiska befolkningen. Påven svarade att detta inte kunde infrias utan allt skulle pågå som tidigare.
Under 1600-, 1700-, och 1800-talen kämpade kyrkan aktivt för att förvandla julhögtiden till en strikt kristen högtid, puritanerna i USA gick längst genom att på 1600-talet helt och hållet förbjuda den hedniska julhelgen.
Under Adolf Hitler försökte nazisterna aktivt att avkristna julen och återuppliva de hedniska ritualerna. Detta var nu inte svårt eftersom huvuddelen av traditionen sprang ur en hednisk forntid, exakt den forntid som nazisterna beundrade och ansåg sig ha återupplivat. Små korrigeringar ansågs ändå nödvändiga. Dekorationerna i granen ersattes av nazistflaggor och kakor föreställande Führern. I toppen av granen lyste ingen stjärna utan en svastika och man hyllade inte Jesu födelse utan familjen. Längtan riktades mot en ursprunglig gemenskap och inte den ha-galna köpmannajul som vuxit fram. Tomten passade bra in med sitt ursprung i gammal folktro och presenter delades nu ut som gåvor från ledaren. Om man nu ville fira en messiasfödelse fanns ju en tydlig gestalt som kom ur ett samhälleligt kaos med löften om revansch för den tyska rasen. Nu kunde man ju också återuppliva den gamla romerska julseden att döda judar på helgen som en senkommen hämnd från den Messias som judarna mördade.
Nästa system som aktivt försöker införliva julens ceremoniel är den amerikanska kapitalismen. År 1931 lade The Coca Cola Factory sin slutliga hand vid vår tomtebild genom att låta den svenske konstnären Haddon Sundblom illustrera tomtens koppling till produkten Coca Cola (som faktiskt förbjöds av Hitler). Nu trädde bilden av St. Claus som den rödklädde och skäggprydde fartfantomen från Nordpolen fram. Tomten är kanske den ende idol med samma midjemått som Thor Modéen som fortfarande står stadig, trots allmän vikthysteri och BMI-fokusering.
1962 gör Kalle Ankas jul entré i svensk tv. Skapad av Disney som ett sista försök att gjuta olja på de strejkvågor som sköljt genom animeringsstudion på 40- och 50-talen. Tomteverkstaden är helt enkelt Walt Disneys naiva bild av hur relationerna ser ut mellan arbetare och chefer. Sista ordet i en strid som i vissa fall slutade med svartlistning av arbetare, och i ett fall med självmord. Kompositören till Tomteverkstaden, Bambimusiken och Who’s afraid of the big bad wolf, sköt sig vid pianot efter att ha fått förödande kritik från Disney. Han efterlämnade en handskriven lapp med orden: ”Sorry about the mess but I couldn’t take the stress”.
Med denna genomgång av kampen om julens ritualer vill jag inte hälla smolk i någons till brädden med julöl fyllda glädjebägare utan bara önska en riktigt god och stämningsfull jul.
Peter Bryngelsso

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)