Dagar

Amaryllis och Vipassana

2009-01-31

Just nu: fina vinterdagar. Men halt och förrädiskt att promenera eller köra. Dagarna blir längre, juldekorationerna är borta för länge sedan, men en av mina julblommor blommar som aldrig det, med fem röda klockor!  Jag har i dagarna skrivit en del om vad som hände när jag började intressera mig för buddhismen på 70-talet. Då lärde jag mig meditera, Vipassana, en klassisk buddhistisk meditation. Den har sedan följt mig som en stor tillgång genom tillvaron. 

Meditationen går bla annat ut på att uppmärksamma andningen, men också andra fenomen, som tankar, impulser, känslor, allt sådnat som passerar genom sinnet en vanlig dag. Träningen leder till olika stadier av försjuinkenhet, som rensar bort oro, ovänsentligheter och hjälper dig att hanterta tillvaron. En rikedom så god som någon. 

Jag har också börjat läsa om Mindfulness på nätet, eftersom jag förstått att denna terapeutiska metod hämtar sin inspiration ur Vipassana. Först tyckte jag att Mindfulness helt enkelt var att stympa en mycket större och djupare metod, men när jag tänkt efter har jag börjat förstå fördelarna. Jag kan bara hoppas att intresset för mindfulness också skall leda vidare till vad jag fortfarande anser vara den överlägnsa medoten: alltså den klassiska Vipassana. Dock frilagd från dogmatisk buddhism som riskerar att begränsa människors syn på sig själva och sina liv. 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)