Naturen

se också sidan Bilder från skogen!

Krokträsken om sommaren

Jag bor i Orminge, på Ormingelandet. Att jag landade här var kanske en slump, men det är inte en slump att jag blivit kvar. Efter en timslång promenad kan jag nå Hasseluddens brygga och gå ombord på någon skärgårdsbåt. Efter en halvtimmes bussresa kommer jag in till Sockholms centrum. Efter fem minuters promenad befinner jag mig rakt inne i skogen, den som jag ser från mina fönster.
En kilometer in i skogen ligger Svartpotten, en liten tjärn nedanför gråa klippor. Längre in finns Krokträsken, två tvillingsjöar bland släta hällar och  där näckrosor blommar om sommaren, och i en annan del av skogen finns Glasbrukssjön med badbryggor och gungande flotte att hoppa från.
Skogen har många stigar. Fler än vi antagligen kan upptäcka. Hemliga stigar under snåren. Djurens stigar, myrornas stigar, skalbaggarnas stigar, fåglarnas stigar i luften.
Skogen har höjder, inte så höga som Himalaya, men höga.
Skogen har sjöar. Eller tvärtom? Är det sjöarna som har skogen? Eller varandra?
Simtur i en sjö. Grönska kring dess stränder, klippor och himmel, kristalliska moln.
Nej, vi har skogen och sjöarna. De bor i oss. Tillsammans


 



Ormingelandet. – plats i världen.
 Som det blev.Kanske inte så vackert namn på en svindlande
vacker plats.
Jag reste runt i världen och såg många platser. Någon frågade mig, en kvinna i Colorado, USA, var i världen jag helst skulle vilja bo.
-Där jag bor nu, svarade jag.
Detta är en vanlig fråga i USA. Var vill du helst bo? Jag gjorde henne besviken genom att inte svara så som hon förväntat sig, nämligen  att jag helst skulle vilja bo i hennes land.
Men två andra ställen har haft en priorietet: Den indiska delstaten Himachal Pradesh och södra Kalifornien.
Skogen, sjöarna och simbassängen.
I åratal levde jag med dem. Promenaderna och simturerna. Jag lärde känna snåren och klipporna, stigarna och träden. Jag klev in i skogens okända områden, vilda och igenvuxna, där ingen röjde. När vintern kom och isen låg, tog jag bussen  till badanläggningarna med sina bassänger inne i stan.

Vår vid Svartpotten


Stigen ned mot havsviken.