Kvinnor i världen och i anden

 

Till att börja med citerar jag en artikel i Aftonbladets nätupplaga, sön. 5e okt 08:

 

Rosa gänget tar lagen i egna händer
Några av Rosa Gängets aktioner
De har:
  Stormat det lokala elbolaget. Bolaget hade inte levererat ström på flera veckor, men däremot skickat räkningar. Gulabi Gang drev ut personalen på gatan, låste kontoret och tog nyckeln som pant. En timme senare hade alla hushåll ström och nyckeln återlämnades.
  Stormat en polisstation och med våld tvingat polisen att ta emot en våldtäktsanmälan från en kastlös kvinna, något som polisen tidigare vägrat.
  Misshandlat en polis som hade arresterat en kastlös man utan anledning.
  Fått igång ett sen länge stillastående vägbygge genom att uppvakta den ansvarige chefen.
  Attackerat och återerövrat två lastbilar med säd som hade stulits från en matleverans till områdets fattiga. Gulabi Gang angrep också den grossist som låg bakom att matleveranserna regelmässigt ”kom bort”.
  Engagerat sig i enskilda fall genom att exempelvis stoppa barngifte, jaga rätt på män som övergett sina fruar, ordna arbete åt fattiga och se till att nygifta flickor behandlas väl i svärfamiljen.
Blogga om artikeln
Länka till artikeln från ditt blogginlägg - kopiera den här adressen:

För att komma med i listningen här behöver du också ha presenterat din blogg på Bloggportalen Läs mer här!
Aftonbladet.se ansvarar inte för det som står i bloggarna.De har   stormat elbolaget   stormat polisstationen   rövat tillbaka stulen säd
De klädda i chockrosa, men det är inget sött över kvinnorna i indiska Gulabi Gang – Rosa gänget. Utrustade med käppar sprider de skräck bland myndighetspersoner och våldtäktsmän.
– Det enda språk de förstår är maktens, säger ledaren Sampat Devi Pal.
De senaste åren har vi sett allt fler exempel på det nya moderna Indien med en växande medelklass, smarta IT-företag och effektiv hälsovård.
Men på vissa platser har utvecklingen stått stilla.
Landskapet Bundelkhand i norra Indien är fortfarande lika torrt, korrupt och ojämlikt som det var för några decennier sedan. Här lever kastsystemet kvar i högsta grad, bara 20 procent av kvinnorna kan skriva sitt namn och det är en av få platser i Indien där folk fortfarande dör av svält.

Slåss mot förtryck
Här har en grupp kvinnor beslutat sig för att ta saken i egna händer och kämpa mot korruption, hustrumisshandel och våldtäkter. De kallar sig Gulabi Gang, Rosa gänget, och iförda rosa saris och beväpnade med käppar, lahtis, slåss de mot förtryck.
De drar ut hustrumisshandlare på gatan och slår dem inför grannarna tills de lovar bättring.
De tvingar polisen att ta emot våldtäktsanmälningar och har både fixat matleveranser och el till traktens fattiga.
Många fruktar dem, hos andra är Gulabi Gang hjältinnor.

Män också välkomna
Organisationen som grundades för drygt två år sen har 500 medlemmar och det talas om 10000 anhängare. Även män är välkomna att ingå i Rosa gänget, där ett medlemskap innebär att man kallas till möten, deltar i aktioner och lär sig slåss.
– Vi är inte ett gäng i negativ bemärkelse utan vi är ett team som kämpar för rättvisa, säger den 47-åriga ledaren Sampat Devi till Daily Mail. Vi bär rosa för att det betyder livets färg.


 

Jag tror att positiva symboler är viktigt för alla kvinnor. 

Kortet är hämtat ur "Goddess guidance Oracle Cards" av Doreen Virtue, Ph.D.

Vilken plats har kvinnor i religösa föreställningar och traditioner?

Vi vet det nog alltför väl, föreställningen om det manligas överlägsenhet finner vi överallt. Så till den grad, att vi knappt kan finna utrymme för att ifrågasätta.

Ändå finns det gudinnor och gamla mytiska föreställningar om den skapande, ursprungliga kvinnokraften. 

Länk till intressant site på engelska:

Wicca

en annan länk:

www.reclaiming.org