Buddhor och Påvar

När jag studerade buddhismen med stort intresse, inlevelse och engageman, fick jag bla annat veta, att en kvinna inte kan bli Buddha! Det krävs en manlig återfödelse för detta delikata tillstånd. Någon verkligt bra förklaring  fick jag aldrig, så efter ett antal resor, meditationsövningar, retreater, vistelser i nunne-kloster, möten med såväl kvinnliga som manliga buddhistiska lärare,  samt viselser i  buddhistiska lekmanna-miljöer, möten, studier och diskussioner, gjorde jag slag i saken och förklarade mig vara en icke-buddhist. Det har jag aldrig ångrat. 

För ett tag sedan fick jag syn på en bok om Buddhas liv, och lånade den från biblioteket. 

Där framgick det, bla, att Prins Sidharta, som så småningom blev Gautama Buddha, varit gift med sin fru, Yasodara, under ett oräkneligt antal liv i miljontals år. Hon hade nämligen lovat honom detta, och vara honom ett stöd och en hjälp i hans andliga utveckling, så att han till slut skulle kunna bli Buddha. Det krävs ju, tycker jag, en del funderingar kring detta. Hur kunde hon vara ett så bra stöd, utan själv ha de egenskaper som utmärker en blivande  bli Buddha? Tex. Den underlägnsa stöttar, den överlägsna tar tacksamt emot? 

Påminner tyvärr, i mer profana sammanhang, om dessa kvinnor som stöttat män i karriären, för att sedan överges av mannen. Den blivande Buddhan övergav henne visserligen inte för en yngre och vackrare kvinna, men han lämnade henne, trots allt, för sitt överlägsna kunskaps-sökandes skull. Där kunde hon ju inte hänga med, enligt legenden. 

Jag tror alltmer, att världens utveckling går snett på grund av dessa manliga gestalter i andens värld. Vem kan kvinnor identifiera sig med? Inte en Buddha, men Buddhas stötta!

Någonstans anar jag att den kvinnliga energin i andens sammanhang skulle kunna ge världen en bättre och fredligare utveckling, om den kunde få sitt eget utrymme! 

Dalai Lama (tibetanska) betyder "mycket stor moder." Mahat-ma (sanskrit) betyder "mycket stor moder." Sällan eller aldrig får  kvinnor dessa epitet. Varför tilldelas de män?

Påven har en mössa. Den symboliserar fisken, som också symboliserar Kristus. Fisken, som lever i vattnet,  anses vara en mest kvinnliga energi som finns! Varför skall påven ha den på huvudet?

Jag mediterar fortfarande enligt metoder och principer jag lärt mig av mina buddhistiska lärare, och har fortsatt stor glädje av detta. Det är de traditionella överbyggnaderna jag ifrågasätter, och blir mer och mer övertygad om att ju mer vi tvivlar på dem, ju bättre är det!

Som tur är har i alla fall påven,Benedikt 16e, gjort bort sig inför en hel värld, när han accepterat och sträckt ut handen till den sekt - S:t Pius X (SSPX) vars  biskop bla. förnekar att folkmordet på judarna under 2a världskriget någonsin skulle ha ägt rum. Inspirerad av Helig Ande förklarade påven i början av året 2009 att han velat ta detta steg!

Detta föranledde en katolsk nunna i Berlin, vars tillvaro går ut på att be för förintelsens offer, att ta honom i ordentlig upptuktelse.  Aja baja påven! 

Utan att vara rädd för att bli bannlyst. Ibland kan vi dra en lättnandets suck, trots allt. 

 

 

 

Buddhabild i nunnornas tempel i Tilokpur, Indien